Optredens

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in CRUMB land? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig de laatste nieuwtjes.
email adres:
Geef deze code in:
« De Zomer van Crumb | Main | Midzomerfeest De Kleppenjagers »
dinsdag
jul112017

Crumb zomert in de Putting in Kessel

Maandagavond een gig. Het gebeurt niet veel, maar als het op een donderdag in Lummen kan, waarom niet op een maandag in Kessel. Cafe de Sportvriend heeft het mandaat voor maandagavond concerten doorgegeven aan de Putting. Een link met de nieuwe Roskam van Nijlen is aanwezig. Iets voor insiders. Maar in ieder geval zijn de zomerse maandagavond concerten helemaal terug en deze nieuwe lokatie laat ook ettelijke decibels meer toe, net zoals de Passionele fuif van de plaatselijke chiro. Ook geen geruisloze onderneming.
Crumb zou voor de micros en statieven en zo zorgen. Met volle moed  om zes uur naar de Putting. Op tijd komen is altijd nuttig. Statieven en microos klaargezet op het podium dat met een party tent door de plaatselijk dames regenbestendig was gemaakt. De PA zou pas om 7 uur komen vernamen we ter plaatse. Tijd voor een wandeling naar het Kessels fort in de buurt. Een relict van WW1 toen het gewapend beton nog niet was uit gevonden. Misschien was deze uitvinding nog niet tot Kessel Statie doorgedrongen. Wie zal het zeggen. Feit is dat sommige Duitse projectielen weinig last hadden met dit fel bewapende fort. Alleen het beton verzuimd te bewapenen. Jammer. Altijd een bezoekje waard dat fort. Met veel liefde en passie onderhouden door vrijwilligers. 
Terug naar de Putting tegen 7 uur. Luk de drummerboy al druk zijn instrument in elkaar aan het knutselen. Een drummer moet technisch toch goed onderlegen zijn om heel die ijzerwinkel en trommels tot een drumstel om te vormen. Maar hij had het al eerder gedaan, dus geen probleem. Het drumstel stond klaar in een recordtijd. Waarvan akte.
De PA daagde eindelijk op. "Tijd genoeg" was de geruststellende boodschap van de gelegenheids techniekers. Boxen en versterkers werden aangesleept, monitors, multikabel (snake)  en een mengpaneel. Statieven met power leds. Er werd een stopcontact gelokaliseerd. Alles werd aangesloten. Mengpaneel strategisch opgesteld. Hier en daar werd een mismatch van connectoren opgelost door overgangs 
stekkertjes van de Crumb technieker. Een processor rack bleek niet in de deal te zitten. Dan maar de onvolprezen Crumb rack gebruikt. U voelt samen met mij de tijd wegtikken. Om half negen zou het optreden beginnen. Maar tegen dan was er nog geen geluid uit de grote hoeveelheid luidsprekers 
gekomen. Gitaar versterkers werden opgesteld, De microos geprikt. Hier en daar een poging gedaan om een gewone micro "wireless" te gebruiken. Dat werk dus van geen meter. Uiteindelijk wij klaar voor de grote test. De front bleek onmiddellijk erg goed te werken. Voldoende hoog, laag en mid. Boenk erop. No problem. Nog even wennen aan het redelijk reusachtig mengpaneel en het zou wel lukken.... 
Lap... Geen klank uit de monitors. Monitors zijn de luidsprekers op het podium, gericht naar de muzikanten en zangers om zichzelf en de rest van de band te kunnen horen. Erg onmisbaar als je, zoals Crumb, 5-stemmig uit de hoek wil komen. Bleek dat de Crumb technieker hier en daar iets verkeerd had aangesloten. dat werd rechtgezet in no time, maar toch bleven de monitors zich raar en onvoorspelbaar te gedragen. Jammer genoeg was er geen tijd over om een serieuze system test te doen en waren dit de spreekwoordelijke gebakken peren. Met wat kunst en vliegwerk dan toch het beste uit de monitors getoverd en moedig van start gegaan.... De root cause van de monitor problemen zal voor altijd onbekend blijven denk ik.
Maar Crumb kan improviseren. 
Met wat extra kunst en vliegwerk galm en echo op stem en viool gekregen. Niet vanzelfsprekend als er geen auxen meer ter beschikking zijn op het mengpaneel. Wat auxen zijn zal ik nog wel eens uitleggen. Onthou vooral dat auxen handig zijn voor galm en echo. We hebben ooit een erg mooi galm apparaat gekregen van Jakke 4trax en dat deed het prachtig.
Het talrijk opgekomen publiek merkte dat er wel wat technische problemen waren en had zich al verzoend met een akoestisch optreden. Niet dus. Het startsein werd gegeven en na een paar nummerkes begon de klank waarlijk vorm te krijgen. De vorm die we van Crumb gewoon zijn. En goed in vorm dat ze waren. Openen met iets minder bekende of populaire nummerkes als opwarmer om dan door te stomen met feest muziek. Een fijn deel met viool en verder een mix van de rock die we van Crumb kennen. Hier een daar een klassieker en hier en daar nieuw werk. Maar steeds kwaliteit en fun. Geen toegiften of verzoeknummerkes. Hard en zuiver. Crumb staat er als een blok graniet. Retestrak zouden de Hollanders zeggen. Hoe verzinnen ze het. En het was plezant voor een dansend en zittend publiek. 
De Crumb bezetting is een perfect zestal. Virtuoos op de respectievelijk instrumenten en allemaal verrassend goed bij stem... Samen met de toegewijde technieker een erg sterk team. Zou ik zo zeggen. 
De occasionele regenbui kon de pret niet drukken. De techniek hield stand ondanks het overvloedige water en na een set van een uur of 3 werd het laatste bisnummer beeindigd. Het was goed geweest. De ietwat valse start werd ruimschoots goedgemaakt. Meer van dat zou mooi zijn. De Vetfrakken mogen gerust zijn op het einde van deze maand.....
 
Tot op 1 van de gigs!
Paul van Crumb  

 

Reader Comments (1)

Amai Paul,
Soms kunnen ze nen audiotechnieker serieus laten tandenknarsen he.....OEWWWWW YEAAAAh!!!
Eigenlijk achteraf best grappig maar niet op de moment zelf. Hoort er gewoon bij!!!

Groetjes aan crumbland!

16/08/2017 | Unregistered Commenterjakke4traxx

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>